Praktijk voor relatietherapie & relatiecoaching in Breda

Relatietherapie


Over mij


Blog


Contact

Hoe maak je eigenlijk carrière in je liefdesleven?

Mijn vader heeft in zijn leven twee banen gehad. Of drie, ik weet het niet precies. Mijn vader heeft altijd dezelfde functie uitgeoefend. Ook heeft hij in zijn leven een vrouw liefgehad. Mijn vader heeft in zijn hele leven alleen antiek verzameld, met name oude klokken. En hij kocht altijd hetzelfde merk auto, pas als de vorige het begeven had. Mijn vader liep op Mephisto schoenen, altijd.

Van mijn huidige vrienden is er eentje waar ik van weet dat hij twee werkgevers heeft gehad. Hij heeft wel diverse functies bekleed, telkens een stapje hoger op de maatschappelijke ladder. Hij is een uitzondering. Al mijn vrienden in de leeftijd van 40+ hebben meerdere werkgevers gehad. En zetten stappen. Telkens weer een stapje hoger, promotie maken. Van mijn vrienden is er niemand die al jaren hetzelfde werk doet.

Hoe maak je eigenlijk carrière in je liefdesleven?Ikzelf heb voor acht verschillende organisaties gewerkt, de 25 jaar dat ik nu werkzaam ben. Ik heb vier serieuze relaties gehad. In mijn leven heb ik al van alles verzameld en de merken auto’s die ik gereden heb kan ik me niet meer herinneren.

De maatschappij waarin mijn vader leefde is niet meer te vergelijken met de maatschappij van nu. De hedendaagse maatschappij kenmerkt zich door maakbaarheid, prestatie en carrière maken. We streven altijd naar beter. Een betere baan, een betere auto, een betere iPhone, een betere vakantie, een beter huis. En als je beter hebt gevonden, start de zoektocht naar weer beter opnieuw. Maar hoe zit dat eigenlijk bij relaties? We wisselen in, als iets niet meer goed genoeg is. We kopen geen nieuwe auto meer omdat de oude het begeven heeft, we ruilen onze auto in voor een betere. Na twee jaar ruil je de vaak nog prima werkende iPhone in voor een nieuw model. En als je niet meer helemaal op je plek zit op je werk, of je bent toe aan een nieuwe uitdaging, dan ruil je je huidige baan in voor een nieuwe baan.

Maar als alle facetten in je leven standaard streven naar beter en alles in je leven vervangbaar is, kun je dat ook toepassen in een relatie? Hoe til je een relatie naar een hoger niveau? Of vormt het hebben van een relatie een uitzondering op dit streven?
Een relatie start met verliefdheid, een tijd waarin spanning en nieuwsgierigheid de boventoon voeren. Verliefdheid gaat over in veiligheid en vertrouwen. Een relatie is denk ik een verbinding tussen twee mensen, waarbij je van elkaar op aan kunt en bij wie je je op je gemak voelt. Dit levert tegenwoordig een spanningsveld op. De inwisselcultuur ligt dan ook denk ik aan de basis waarom er tegenwoordig meer relaties eindigen dan vroeger. De zoektocht naar beter zit in ons zijn en zet druk op relaties.

Het laten slagen van een relatie zit dan ook in de acceptatie dat dit anders is. Binnen een relatie gaat het niet om streven naar beter en het accepteren hiervan. Dat is een hele opgave. Omdat het in onze genen zit, die natuurlijke drang om overal altijd dat stapje omhoog te maken. Wil je een geslaagde relatie, dan is het verstandig om het vertrouwde te omarmen, te koesteren en niet meer los te laten. Want een relatie is na een tijd niet meer spannend of nieuw. En daardoor een hele grote uitdaging.